5 Ekim 2016 Çarşamba

GÜNÜMÜZÜN GERÇEK ÜNİVERSİTESİ ZENGİN KÜTÜPHANELERDİR

Bir toplumun gelişmişlik düzeyini öğrenmek istiyorsak o toplumdaki kitap okuma düzeyine ve kütüphane sayısına bakılmalıdır. İnsanlara gerçek bilgiyi veren kütüphaneler insanı eğitip geliştirir. Okumayan insan ise cahil kalır. Okuyan bir beynin algılama ve anlama oranı, hiç kitap okumayan bir insana göre %60 fazladır. Kitap okuyan insan kültürlüdür, nerede nasıl davranılacağını bilir. Cahil insanlar bazı şeylere algılayamadıkları ve anlayamadıkları için suç işleyebiliyorlar.
                                                   
İngiliz yazar Neil Gaiman 2013’te bir söyleşide kitap okumanın daha iyi bir gelecek için neden şart olduğunu anlattı: “Amerika’da hapishane endüstrisi gelecekteki büyümeyi planlamak istiyordu. 15 yıl sonra mahkûm sayısı kaça yükselecek, kaç hücre gelecek? Bunu hesaplamanın çok pratik bir yolunu bulmuşlar. 10-11 yaş çocukları arasında kitap okuyanların yüzde kaç oranında olduğunu hesaplamak.”
 “Günümüzün gerçek üniversitesi zengin kütüphanelerdir.” Radyo, televizyon, telefon, bilgisayar gibi iletişim araçları çok gelişmiştir ama bunlar kitapların yerini tutamaz. İyi eğitim almamış insanlar kolayca başkalarının etkisi altında kalabilirler ve bu sayede herkese kendilerini ezdirtip suç işlemeye daha çok meyilli olurlar. Yani, özetle bir kütüphane bin hapishane kapattırır. Ayça D. KAYA 7-A